NÄSTA PLANERADE UTLÄMNING: hösten 2025
Stamkunder har förtur på möjligheten att boka nötkött, men det brukar nästan alltid bli någon obokad andel som finns tillgänglig för nya kunder. Är du intresserad av att vara en av dem? Fyll i så fall i dina uppgifter på nedanstående länk, så kontaktar jag dig när det finns möjlighet att boka upp sig på nötkött. (tacksam om du även läser igenom texten nedanför, så du vet vad du anmäler intresse för)
Specialdetaljer, så som hjärta, svans, tunga osv, finns ibland på lager – ring mig så får du direkt besked om det!
Hur ser djurhållningen ut?
Våra djur äter enbart grovfoder, dvs gräs, örter och löv, som växer på markerna som vi fått förtroende att förvalta. På sommaren rör de sig genom landskapet och äter av allt det växande, och på vintern äter de hösilagebalar (konserverat gräs) som vi skördat på markerna häromkring. Djuren går ute året runt, föder sina kalvar ute i hagen och går tillsammans med dem ända in på vintern.
Detta skapar ett fint och välsmakande kött, med balanserad mängd omega-3 och omega-6, vilket visat sig ha hälsofördelar för den som äter köttet. Det ger också en varm känsla i hjärtat att veta att djuren har levt ett respektfullt och gott liv, samtidigt som de stärkt de ekossystemprocesser som allt liv är beroende av. När du köper kött av oss, så kan du känna dig trygg med att du främjar en verksamhet som arbetar för biologisk mångfald, god jordhälsa, välmående djur och människor och ett grönskande landskap fullt av liv.
Vi använder inget växtskyddsmedel eller konstgödning, utan använder istället djuren som verktyg för att stimulera växtligheten. Detta ger friska och mullrika jordar som kan ge oss, men framför allt framtidens generationer, rent vatten och näringsrik, giftfri mat från marker som är tåliga i alla typer av väderutvecklingar.
Vad kostar det?
130 kr /kg slaktvikt ink. moms (kan justeras inför 2025 ) Priset baseras på vikten innan styckning, då våra omkostnader är knutna till denna vikt. Styckningen sker i 1/4 eller 1/6 beroende av storlek på djuret och önskan från er kunder. Vanligtvis väger de ostyckade bitarna ca 50kg – 85kg, vilket uppskattningsvis ger färdiga köttlådor i storleken ca 32kg – 60kg, benfritt. Du har möjlighet att önska en liten eller stor låda, och kan självklart välja att få med ben och bortputsat fett, i en låda på sidan av.
Vad kostar en liten låda, och hur mycket kött är det?
Utifrån de vikter som varit tidigare, så kan en slaktvikt för exempelvis en liten låda vara ca 45-65kg. Det ger ett kostnadspann på 5850kr – 8450kr/ per låda. Slaktvikten är vikten innan styckning, så mängden kött i lådan väger troligtvis någonstans mellan 30-40kg.
När jag har slaktvikterna, drygt en vecka innan utlämning, så ringer jag alltid till de som bokat upp sig på lådor, och stämmer av så att storleken känns okej.
Vad kostar en stor låda och hur mycket kött är det?
Utifrån de slaktvikter som varit tidigare, så kan en slaktvikt för en stor låda vara ca 65-80kg. Det ger ett kostnadspann på 8450kr – 10400kr/ per låda. Slaktvikten är vikten innan styckning, så mängden kött i lådan väger troligtvis någonstans mellan 40-55kg.
När jag har slaktvikterna, ca en vecka innan utlämning, så ringer jag alltid till de som bokat upp sig på lådor, och stämmer av så att storleken känns okej.
Vad innehåller lådan?
Lådan innehåller; filé, biff, högrev, entrecote, bog, fransyska, innanlår, rostbiff, rulle, ytterlår, kokkött och köttfärs. Fördelningan är ca 50% styckdetaljer och 50% köttfärs.
Alla styckbitar är uppmärkta och köttfärsen är finmald. Du behöver paketera köttet innan infrysning, och även dela upp styckbitarna i önskad storlek beroende av vad som passar dina måltidspreferenser.
Vart och när hämtar jag köttet?
Jag hämtar köttet från slakteriet och lämnar sedan ut på förbestämda platser. Det är Åkes slakt & styckeri i Tolvsbo som ansvarar för slakt och styckning. I samband med att vi stämmer av slaktvikten på din andel, kommer vi även överens om utlämningsplats och tid.
I samband med bokning av nötköttslåda, kommer du faktureras 1000kr, vilket fungerar som förskottsbetalning. Beställningen är då bindande och pengarna kan ej återfås vid utebliven hämtning/avbokning.
Din låda är bokad när du fått en bekräftelse och förskottsbetalningen är betald.
Det låter ju jättebra! Hur bokar jag?
Vi har ännu inte börjat med bokningarna för nästa utlämning. Stamkunder har förtur på möjligheten att boka nötkött, men det brukar dock alltid bli någon obokad andel som finns tillgänglig för nya kunder. Är du intresserad av att vara en av dem? Fyll i så fall i dina uppgifter på nedanstående länk, så kontaktar jag dig när det finns möjlighet att boka upp sig på nötkött.
Specialdetaljer, så som hjärta, svans, tunga osv, finns ibland på lager – ring mig så får du direkt besked om det!
Jag har några fler frågor – vart vänder jag mig?
Ring Stina på 073-6596671