Nu när jag har fått reda på vad det var för insekt jag såg här i veckan, så tänkte jag delge er en närmare presentation.
OBS! bilden är ett montage! |
Det var en Lövträdslöpare, som tillhör familjen Långhorningar. En familj bestående av 115 arter, där Lövträdslöparen är av de större familjemedlemmarna, så jag antar att det är hon/han som bestämmer. Dock har den bland de kortaste antennerna i familjen. Men egentligen, vem behöver långa antenner nu när teven är digital?
Som ni ser på bilden, så på varje täckvinge har den två gula tvärband och en svart prick emellan dessa, vilken tar formen av ett öga. En teckning som är typisk för Lövträdslöparen och jag tar för givet att de målar på varandra då de ser lite för stela ut för att kunna teckna på sin egna rygg.
Hur som helst så gillar Lövträdslöparen nyligen döda lövträd, liggandes timmer och vita blommor. Vilket osökt får mig att fundera på; när är ett lövträd nyligen dött? Hos däggdjur kollar vi pulsen, men hur gör man med ett träd? Iallafall så bor den under barken på dessa nyligen döda lövträd, helst björkar eller ekar. Trots att Lövträdslöparen inte brukar sätta ut någon namnskylt utanför ingången, så kan man se att den bor där genom att det under barken finns platta, slingrande gångar som är ca 15mm breda.
För övrigt så hade Lövträdslöparen ett imponerade fäste med sina små ben! Det kände jag när jag försökte få bort den från farstukvisten, den satt liksom fast på träet. Måste bero på att han har rejäla spikskor, som sig bör när man är löpare.
Så. Nu vet vi lite mer om Lövträdslöparen och känner igen den när vi ser en. Återstår att se vad som väntar oss nästa vecka n,är den forna göteborgaren ska ut och upptäcka fler insekter.
Lämna ett svar